6/3/11

Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για το ταμείο ανεργίας

Για τους συνάδελφους συμβασιούχους που βγαίνουν τώρα στο ταμείο ανεργίας  τα δικαιολογητικά που χρειαζόμαστε είναι:
  • Καταγγελία της σύμβασης
  • Ένσημα τελευταίας διετίας
  • Εκκαθαριστικό Σημείωμα Eφορίας τρέχοντος έτους
  • Αστυνομική Ταυτότητα
  • Βιβλιάριο ασθενείας 
  • Τραπεζικό λογαριασμό στην εθνική τράπεζα για να μπαίνουν τα λεφτά 
  • κάρτα ανεργίας (για να βγάλει κάρτα ανεργίας θα χρειαστεί και λογαριασμός δεη,οτε κλπ για να αποδείξει που μένει και όλα σχεδόν τα παραπάνω δικαιολογητικά, δηλαδή ταυτότητα,εκκαθαριστικό, καταγγελία σύμβασης). 
  • και μια υπεύθυνη δήλωση που θα σας δώσουν να συμπληρώσετε στον ΟΑΕΔ
Όλα αυτά κατατίθενται στο γραφείο του ΟΑΕΔ της περιοχής που μένουμε.
Για τα ένσημα μας απαιτείται βεβαίωση εργοδότη που την παίρνουμε από την Απελλού και τη θεωρούμε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Καποδιστρίου και Γ' σεπτεμβρίου (είναι κοντά στην ομόνοια)
Οι συνάδελφοι πρέπει να προσκομίσουν  τα παραπάνω στοιχεία στον Ο.Α.Ε.Δ. της περιοχής που κατοικούν, το αργότερο σε 60 ημέρες από την απόλυση.
Επίσης να μην ξεχνιόμαστε ότι δικαιούμαστε και δώρο πάσχα

Προϋποθέσεις για το ταμείο ανεργίας
Αν επιδοτείται για πρώτη φορά:

Για να δικαιούται ο εργαζόμενος να επιδοτηθεί από το ταμείο ανεργίας πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατ` έτος στα δύο προηγούμενα χρόνια πριν την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου. Επίσης επίδομα ανεργίας παίρνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία δύο χρόνια πριν την απόλυσή του (χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου) από τις οποίες 80 ημέρες το λιγότερο σε κάθε χρόνο.

Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά:

Να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν την απόλυσή του χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
 ΣΤΟ  http://anergoigeitonion.espivblogs.net/

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

an den sou dinoune thn apolisi apetontas na ipograpseis thn eksoflisi ton proigoumenon minon min exontas plirothei ti kaneis?

annie's animal είπε...

μερικά πραματάκια που μπορείς να κανεις είναι :πας και ενημερωνεις το σωματειο του κλαδου σου (που δουλεύεις σε ποιο κλαδο?) για να παρεμβει στην εταιρία που δουλεύεις, ή αν δεν βγει τιποτε ετσι μπορείς με το σωματειο και με ενα δικηγορο εμπιστοσύνης να πας για καταγγελία στην επιθεωρηση εργασιας.
Αυτο βεβαια μπορεις να το κανεις και μονος σου (την καταγγελία εννοώ) αλλά καλυτερα θα ειναι να πας με καποιο σωματειο. Οπως σου ειπαμε και ποιο πριν γραψε σε ποιο επαγγελματικο κλαδο εισαι να δούμε ποιο σωματείο σε καλύπτει.

Ανώνυμος είπε...

εγω δουλεψα πλήρη απασχόληση και ασφάλιση όλο το 2009, το 2010 απο τον Απρίλιο και μετά και το 2011 μέχρι και σήμερα. Αν με απολύσουν τώρα, όπως συζητείται, βγαίνω στο επίδομα;

annie's animal είπε...

συνάδελφε σύμφωνα με όσα λες βγαίνεις. Αν είναι και η δεύτερη φορά που βγαίνεις στο ταμειο θα χρειαστείς ακόμα ποιο λίγα ενσημα

Ανώνυμος είπε...

το ταμειο ανεργιας το παιρνουν μονο οσοι εχουν καταγγελια συμβασης?αν καποιος εχει απλα την βεβαιωση εργοδοτη και πληρει ολες τις απαραιτητες προϋποθεσεις(ενσημα,κλπ)δεν μπορει να το παρει? παιζει ρολο εαν ηταν με full time συμβαση και του προτειναν part time συμβαση και για τον α,β λογο δεν δεχθηκε να μην μπορει να το παρει?

Ανώνυμος είπε...

eimaoyn tameio mexri aprilio 2011 k simera me apolusane 1.11.2011 vgainw tameio ???? apantiste mou sas parakalw an gnwrizete kati.
Euxaristw.

annie's animal είπε...

από απρίλιο 2011? αν είναι πρώτη φορά προφανώς όχι αν είναι δευτερη ναι αλλα οχι για ολοκληρο χρόνο. Ισχύει ότι διαβαζεις στις προυποθεσεις. Σε καθε περιπτωση παιδια τη δημοσιευση την καναμε για να βοηθαμε όχι για να δίνουμε απαντήσεις. Εκεί που πρεπει να ρωτατε ειναι στον ΟΑΕΔ

annie's animal είπε...

προς το συναδελφο που εκανε για τη συμβαση ορισμενου χρονου ναι μπορει να παρει επιδοτηση αλλα πρεπει να εχει βεβαιωση εργοδοτη οτι εληξε η συμβαση. Αν υπαρχουν όλες οι προυποθεσεις για την επιδοτηση ακομα και αν είναι τα ενσημα από part time δουλεια παιρνει κανονικα. Αυτο που εχει επιπτωσεις ειναι στο ασφαλιστικό ταμειο και στη σύνταξη
ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

http://www.power-tax.gr/catalognews.asp?catid=2258

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.

Έχω full-time ασφάλιση από 7ο έως 11ο του 2010 και 19 τον 12ο δλδ σύνολο 144 ένσημα ως το τέλος του 2010.

Το 2011 έχω 8 τον Ιανουάριο, 7 το Φεβρουάριο, ύστερα από 8 τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-Νοέμβριο και 9 το Δεκέμβριο, σύνολο 64 ένσημα το 2011.

Τέλος έχω 25 ένσημα τον Ιανουάριο του 2012 και απόλυση 1η Φεβρουαρίου. Δικαιούμαι αυτή τη στιγμή επίδομα; Κάποιοι που ρώτησα μου λένε ότι το χάνω ακριβώς για 1 ένσημο... αν είναι έτσι, με μια ενδεχόμενη επαναπρόσληψη τώρα τον Μάρτιο (διαπραγμάτευση με εργοδότη για να γλιτώσει δικαστήρια για άλλες απατεωνιές), πόσα ένσημα χρειάζομαι και τι ημερομηνία να απολυθώ ώστε να μπορέσω να το πάρω έστω και για 5 μήνες; Είναι μεγάλη οικονομική ανάγκη.

Τέλος αν γίνεται εξηγήστε μου τι συμβαίνει με τους 2 τελευταίους μήνες εργασίας. Καταλαβαίνω ότι δεν συνυπολογίζονται στα 200 ένσημα της προηγούμενης διετίας, πουθενά όμως δεν έχω πάρει σαφή απάντηση για το αν οι 2 τελευταίοι μήνες υπολογίζονται στα 80 ένσημα του 2ου χρόνου εργασίας.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δουλεύω από τις 1/11/2010 μέχρι σήμερα (25/02/2012) με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Αν απολυθώ στις 1/3/2012, δεδομένου ότι βγαίνω στο ταμείο για πρώτη φορά δικαιούμαι επίδομα? Το ρωτάω γιατί έχω μπερδευτεί με την προϋπόθεση των 80 ενσήμων για κάθε έτος.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

annie's animal είπε...

συνάδελφοι ισχύει ότι διάβασατε στο άρθρο. Και εμείς δεν είμαστε υπηρεσία του ΟΑΕΔ που τα ξέρουμε όλα,αν εχουμε απορίες για το α΄ ή το β΄ζήτημα ρωτάμε στην αρμόδια υπηρεσία

τσεκάρετε και αυτό
http://simbasioyxoielta.blogspot.com/2011/12/blog-post_20.html

μπορεί να βοηθήσει κάπου

... είπε...

εχω 230 ενσημα το 2011 και 65 φετος μεχρι την απολυση μου. δικαιούμε ταμείο ανεργείας (έστω μειωμένο)γιατί σε 2 οαεδ που ρώτησα ο ένας μου είπε πως δεν δικαιούμε ενω ο άλλος μου τα είπε μπερδεμένα γιατί μάλλον ούτε αυτός ήξερε ενώ άφηνε αιχμές οτι μπορεί και να δικαιούμε... βοηθήστε με αν μπορείτε και γνωρίζεται... ευχαριστώ !!!

annie's animal είπε...

λογικά οπως τα γραφεις φαίνεται οτι δικαιούσαι εστω και μειωμενο, μου φενεται παντως κουλο ο υπαλληλος να μην ήξερε αν και δεν το αποκλείω. Ο άλλος που σου ειπε οτι δεν δικαιούσε υποθέτω αναφεροταν στην 1η περιπτωση που γραφουμε.
Πήγαινε στη σελίδα του ΟΑΕΔ
http://www.oaed.gr/Pages/SN_84.pg
τυπωσε τις προυποθέσεις και πηγαινε με αυτό να ρωτησεις πάλι

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΝΑ ΚΑΝΩ Κ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ. ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2011 ΕΩΣ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. ΕΧΩ ΑΚΡΙΒΩΣ 125 ΕΝΣΗΜΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΤΟΥΣ 2 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ! ΟΛΟ ΤΟ 2011 ΗΜΟΥΝ ΑΝΕΡΓΗ Κ ΤΟ 2010 ΕΠΑΙΡΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ! ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ?

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

lovely*day*to*dressed είπε...

δουλευω απο 13/4/2011μεχρι και 2/7/2012 δικαιουμε επιδομα ανεργειας?

annie's animal είπε...

συνάδελφοι με τις δημοσιεύσεις που κάνουμε απλά προσπαθουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση. Παραπάνω πράγματα από όσα έχουμε δημοσιεύσει δεν γνωρίζουμε. Ισχυει οτι διαβαζετε. Αν σας πούμε εμείς ναι δικαιούσαστε ή όχι δεν δικαιούσαστε δεν είμαστε υπάλληλοι του ΟΑΕΔ που θα σας εγκρινουμε το επίδομα
Για συγκεκριμενες απορίες προφανώς πρέπει να επισκεθείτε τον ΟΑΕΔ της περιοχής σας. Επίσης δημοσιεύουμε και ενα μικρό οδηγό δικαιωμάτων ανέργων διαβάστε και αυτό μπορει να σας βοηθησει

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ...
ΤΟ 2012 ΑΠΟ ΜΑΙΟ ΕΩΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΔΟΥΛΕΥΑ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑ.ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΗ..ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΜΑΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΩΣ ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ..ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΕΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ...TO ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΔΕ ΕΙΣΤΕ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΑΠΛΑ ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,σκέφτομαι να ζητήσω απόλυση από τον εργοδότη μου γιατί είμαι part time και όταν λήξη η συμβαση μου δεν θα βγαινω ταμείο,έχω επιδοτηθεί παλαιότερα οπότε χρειάζομαι 125 ημέρες ασφάλισης,ξεκίνησα δουλειά τον ιουνιο του 2012 κ σταμάτησα τον Δεκέμβριο του 2012 (συνολικά τα ένσημα μου αυτό το διάστημα είναι 131 μερες ασφαλισης γιατί ήμουν εποχική)Για το 2013 ξεκίνησα δουλειά τέλος ιουνίου του 2013 μέχρι τωρα,εως τον Οκτωβρη τα ενσημα μου είναι 105).Αν ζητήσω απόλυσω τώρα με βάση το 14 μηνο έχω την εντύπωση ότι παίρνω την εξάμηνη επιδότηση(125 μερες ασφάλισης).Βγαίνω έτσι;ή τα μετράω λάθος;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα ,μπήκα ταμείο ανεργιας απο οκτώβριο 2014 μέχρι Ιανουάριο 2015 προσλήφθηκα κανονικα και άπο 1 Μαίου 2015 είμαι πάλι άνεργος, μπαίνω πάλι ταμείο;;

Ανώνυμος είπε...

Ημουν ανεργη για 5 χρονια. Απο το Δεκεμβρη του 2014 μεχρι σημερα δουλευω ως πωλητρια 6ημερες την εβδομαδα 5 ωρες. Μυ ειπαν απο ΙΚΑ οτι εχω 330 ενσημα. Μπαινω ταμειο;