28/5/11

Διετάχθη αυτεπάγγελτη έρευνα στα ΕΛΤΑ

Διετάχθη αυτεπάγγελτη έρευνα στα ΕΛΤΑ

από http://www.capital.gr/News.asp?id=1200540

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Αυτεπάγγελτη έρευνα στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ξεκίνησε ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ύστερα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», αλλά και καταγγελίες για επιδοτήσεις που έχει καταβάλλει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) η διοίκηση της ΔΕΚΟ.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, ο κ. Ρακιντζής με επιστολή του έχει ζητήσει από την διοίκηση των ΕΛΤΑ την παροχή στοιχείων προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν παράτυπες συνδικαλιστικές πρακτικές στον προβληματικό οργανισμό.

Το κλιμάκιο του Γενικού Επιθεωρητή ερευνά το είδος και το ύψος των επιχορηγήσεων της ΠΟΣΤ, εάν αυτές διαθέτουν νομική βάση, όπως και το γεγονός ότι από τις μισθολογικές αποδοχές των ταχυδρομικών παρακρατούνται -χωρίς την συγκατάθεση των τελευταίων, όπως καταγγέλλεται- ποσά που καταλήγουν στα ταμεία της ΠΟΣΤ.

Δεν αποκλείεται επίσης, να ζητηθεί η συνδρομή του ΣΔΟΕ για να ελεγχθούν τα οικονομικά της ΠΟΣΤ, καθώς η δικαιοδοσία του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης περιορίζεται στον έλεγχο κρατικών εταιρειών.

Όσον αφορά την απευθείας ανάθεση των πακέτων των θερινών διακοπών που «έκλεινε» η ΠΟΣΤ στα ξενοδοχεία του ομίλου Δασκαλαντωνάκη (σημ.: η διευθύνουσα σύμβουλος της αλυσίδας Grecotel Μαρί Δασκαλαντωνάκη είναι σύζυγος του νυν αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ και πρώην υφυπουργού Υποδομών Νίκου Σηφουνάκη), θα ερευνηθεί εάν έχουν τηρηθεί οι τυπικοί όροι νομιμότητας. Παραμένει όμως, η ηθική διάσταση του ζητήματος.

Συνδικαλιστικό πάρτι

Το ρεπορτάζ του «Κ» αποκάλυψε την ιδιότυπη τριγωνική σχέση πολιτικών-συνδικαλιστών-ΕΛΤΑ που είχε λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας τα τελευταία χρόνια:

Η συλλογική σύμβαση 2006-2007 θεσμοθέτησε την ύπαρξη κοινωνικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από επιχορηγήσεις που καταβάλλει η διοίκηση των ΕΛΤΑ στην ΠΟΣΤ για κάθε εργαζόμενο. Πρόκειται κατά προσέγγιση για ποσό τουλάχιστον 500 χιλιάδων ευρώ που έχει λαμβάνειν κάθε χρόνο (δεν έχει καταβληθεί ακόμη στο συνδικάτο κατά την τελευταία διετία) η ΠΟΣΤ για να «κλείνει» (!) πακέτα καλοκαιρινών διακοπών για τους ταχυδρομικούς.

Ωστόσο, το άρθρο 5 παρ. 4 του Ν. 1264/1982 απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, επιτρέποντας κατ’ εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία και για κοινωφελείς σκοπούς. Γι’ αυτό, εξάλλου, οι επιχορηγήσεις που εισέπραττε το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ κρίθηκαν παράνομες, σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Ρακιντζή.

Των οκταήμερων πακέτων διακοπών που οργανώνει η ΠΟΣΤ με τα χρήματα του συνόλου των περίπου 10 χιλιάδων ταχυδρομικών επωφελούνται κάθε χρόνο όχι περισσότεροι από 700 υπάλληλοι των ΕΛΤΑ, γεγονός δεν αμφισβητείται από τους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ.

Παράλληλα ουδέποτε μέχρι σήμερα η ΠΟΣΤ έχει ελεγχθεί για το πώς έχει διαχειριστεί, πώς επακριβώς έχει δαπανήσει τα τεράστια ποσά που έχει εισπράξει από τα ΕΛΤΑ.

14/5/11

Από το ενιαίο μπλοκ των εργατικών πρωτοβουλιών






Aπό το ενιαίο μπλοκ των εργατικων πρωτοβουλιών από εμπόριο, μετρό, συμβασιούχους ελτα και ανοιχτής συνέλευσης εργαζομένων ανέργων

11/5/11

Πορεία ενάντια στην κρατική τρομοκρατία

Πορεία ενάντια στην κρατική τρομοκρατία σήμερα πέμπτη 12/5 στις 18.00 στα προπύλαια.

Δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ με 65 τραυματίες και έναν διαδηλωτή σε κρίσιμη κατάσταση που διακομίστηκε σε προθανάτια κατάσταση και με υποσκληρίδιο αιμάτωμα στο Γενικό Κρατικό Νικαίας.

Για τον βαρύτατο τραυματισμό του διαδηλωτή Γιάννη Κ. και την προσπάθεια συγκάλυψης από την αστυνομία

Ο Γιάννης Κ., ο οποίος αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του νοσοκομείου Νίκαιας έχοντας δεχθεί δολοφονικά χτυπήματα στο κεφάλι από τα ΜΑΤ, είναι ένας από τους χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στην απεργιακή πορεία της 11ης Μάη. Συγκεκριμένα, σε όλη τη διάρκειά της, όπως και στο σημείο που χτυπήθηκε, στην οδό Πανεπιστημίου, βρισκόταν στο μπλοκ της συνέλευσης αντίστασης και αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων.

Απέναντι στα ψεύδη και την προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά της αστυνομίας, καταγγέλλουμε ότι:

Στην οδό Πανεπιστημίου, ανάμεσα στις οδούς Βουκουρεστίου και Αμερικής, και ενώ η πορεία επέστρεφε από τη Βουλή, η αστυνομία εξαπέλυσε οργανωμένη, συντονισμένη δολοφονική επίθεση με προφανή στόχο τα αυτοοργανωμένα και αντισυναινετικά μπλοκ, τον κόσμο που αγωνίζεται «από τα κάτω». Στο σημείο αυτό περικυκλώθηκαν και χτυπήθηκαν από πολυάριθμες διμοιρίες ΜΑΤ οι συνελεύσεις γειτονιάς (Κυψέλης-Πατησίων, Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου), το σωματείο βάσης των σερβιτόρων-μαγείρων, η συνέλευση αναρχικών για την κοινωνική αυτοδιεύθυνση, αριστερές και φοιτητικές οργανώσεις κ.α.

Εμείς που πορευόμασταν με τον Γιάννη, κρατώντας μαζί του το πανό της Κυψέλης, βρεθήκαμε σε ασφυκτικό κλοιό των ΜΑΤ που με τα κλομπ ανάποδα χτυπούσαν λυσσαλέα διαδηλωτές και διαδηλώτριες στο σώμα και το κεφάλι, ρίχνοντας πολλούς στο έδαφος, ενώ ταυτόχρονα έκαναν ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης μέσα στο πλήθος. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν σοβαρά δεκάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Κ. που, αιμορραγώντας στο κεφάλι, απομακρύνθηκε από το σημείο της αστυνομικής επίθεσης με τη βοήθεια άλλης διαδηλώτριας, παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου χειρουργήθηκε.

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δίνει μάχη για τη ζωή του, επειδή απέναντι στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια και το φόβο που επιβάλλουν τα αφεντικά, απέναντι στην τρομοκρατία τους, απέναντι στην παραίτηση και την παθητικότητα, επέλεξε το δρόμο της συλλογικής αντίστασης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας. Η μάχη του Γιάννη είναι μάχη όλων μας!

Γιάννης Βιδάλης
Κατερίνα Σοφιανού
μέλη της συνέλευσης αντίστασης και αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων

11/5/2011

Τραυματισμοί διαδηλωτών στο κέντρο της αθήνας από τα ΜΑΤ - Ένα διαδηλωτής χειρουργείται

Ανακοίνωση Τοπικής Επιτροπής ΕΙΝΑΠ Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας

Σήμερα γίναμε μάρτυρες της ατέλειωτης και ασύλληπτης βαρβαρότητας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση των μνημονίων προκειμένου να καταστείλει κάθε υγιή αντίδραση πολίτη που αντιστέκεται στα σχέδια που απεργάζεται το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο και εφαρμόζουν πιστά οι υπηρέτες τους στη χώρα.

Δεκάδες τραυματισμένοι – χτυπημένοι από τα ΜΑΤ διαδηλωτές διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ ή ήλθαν μόνοι τους στο νοσοκομείο μας. Οι περισσότεροι με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι. Ανάμεσά τους 30χρονος διαδηλωτής που διακομίστηκε σε βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα. Αυτήν τη στιγμή χειρουργείται από συναδέλφους μας που αγωνίζονται να σώσουν τη ζωή του.

Καταγγέλλουμε την αστυνομική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα.

Καταγγέλλουμε όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό της χώρας για την δολοφονική απόπειρα ενάντια στον συγκεκριμένο συμπολίτη μας που είναι σε βαριά κατάσταση και κινδυνεύει η ζωή του, αλλά και ενάντια σε όλους τους άλλους διαδηλωτές.

Η βία και η καταστολή ενάντια στο λαό που αντιστέκεται έχουν κοντά ποδάρια.

Η κυβέρνηση, με την ασύστολη τακτική του βιασμού όλων των λαϊκών δικαιωμάτων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση, αλλά και με την ωμή άσκηση βίας που άμεσα απειλεί τις ζωές συμπολιτών μας, το μόνο που καταφέρνει είναι να μεγαλώνει το πείσμα και την απόφαση που έχουμε πάρει να αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων για να έχει ο λαός μας ψωμί, παιδεία και ελευθερία.

Δεν θα ησυχάσουμε μέχρις ότου τιμωρηθούν οι ένοχοι της δολοφονικής απόπειρας! Δεν θα ησυχάσουμε μέχρις ότου κερδίσει ο λαός μας όλα όσα δικαιούται!

9/5/11

Κάλεσμα από εργατικές πρωτοβουλίες για την απεργιακή συγκέντρωση στις 11/5

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΝΙΑΙΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΠΛΟΚ ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΠΑΝΟ από τους εργαζόμενους-ες, άνεργους-ες από το εμπόριο, της πρωτοβουλίας συμβασιούχων ΕΛΤΑ και της πρωτοβουλίας εργαζομένων στους χώρους του ΜΕΤΡΟ "ταξικό μέτωπο". Στο κοινό μπλοκ θα συμμετέχει και η ανοιχτή συνέλευση εργαζομένων - ανέργων με δικό της πανό. Συγκέντρωση στο ΜΟΥΣΕΙΟ 11.00 π.μ


ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ, ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ

αφίσσα κάλεσμα για την απεργία από την πρωτοβουλία συμβασιούχων ΕΛΤΑ που κολλήθηκε και κολλιέται στα καταστήματα των ελτα και στο κέντρο της αθήνας.