9/4/13

Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία

Στις 10/4 εκδικάζεται η αγωγή που υπέβαλε ο συνάδελφος Ν.Π. εναντίον της εταιρίας Ώθηση. Ο συνάδελφος απολύθηκε μετά από 8 μέρες εργασίας στην εν λόγω εταιρία γιατί διεκδίκησε αξιοπρεπείς συνθήκες, καταγγέλλοντας στην επιθεώρηση εργασίας τη χρήση συμβάσεων τύπου (υπάλληλου γραφείου) άσχετου με την εργασία που συνδέεται μόνο με όρους παραγωγικότητας.]

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία της εταιρίας Ώθηση απέλυσε τον συνάδελφο περίπου 10 μέρες μετά την πρόσληψή του, γιατί είχε μηδενική παραγωγή, δηλαδή δεν είχε κάνει καταχώρηση συμβολαίου Wind, για 2 μέρες! Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την απόλυση του συναδέλφου, ως συνέχεια της αφόρητης πίεσης προς τους εργαζόμενους για συνεχή παραγωγή συμβολαίων τηλεφωνίας. Ο Ν.Π. δεν υπέκυψε στο κυρίαρχο καθεστώς του εξαναγκασμού με κάθε τρόπο για αύξηση των πωλήσεων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι παραγωγικότητας, που δεν περιγράφονται σε καμία σύμβαση για πωλήσεις σε τηλεφωνικά κέντρα.

Το γεγονός αυτό είναι ένα από τα πολλά που έχουν να κάνουν με την αυθαιρεσία των αφεντικών και ιδιαίτερα αυτών που παρέχουν τηλεφωνικά κέντρα. Οι εργαζόμενοι των τηλεφωνικών κέντρων (εξυπηρέτηση πελατών,τηλε-πωλήσεις, εισπράξεις κ.α.) ήταν από τους πρώτους κλάδους που αντιμετώπισαν τις νέες εργασιακές συνθήκες όπου τα μνημονιακά μέτρα νομιμοποίησαν την αυθαιρεσία των αφεντικών με σκοπό την περαιτέρω αύξηση των κερδών τους. Αποτελούν τα σύγχρονα κάτεργα-γαλέρες που επιδιώκουν τη δημιουργία (κακοπληρωμένων ή απλήρωτων) εργαζομένων-μηχανών. Κάποιες ενδεικτικές αναφορές σχετικά με τις συνθήκες εργασίας είναι οι παρακάτω:

• Ατομικές συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου στις οποίες δεν αναγνωρίζονται επιδόματα και παροχές της ΕΓΣΣΕ και στις οποίες αποκρύπτεται το πραγματικό αντικείμενο εργασίας.

• Ελαστικά ωράρια, κυλιόμενες βάρδιες, σπαστά ρεπό που αλλάζουν αυθαίρετα από τη μια μέρα στην άλλη.

• Απολύσεις, «οικειοθελείς παραιτήσεις», συνεχής αντικατάσταση εργαζομένων-ανακύκλωση ανέργων.

• Απλήρωτες υπερωρίες, καθυστερήσεις πληρωμών, μειώσεις μισθών και ωρών, αναγκαστικές άδειες, πληρωμή με το κομμάτι (με την πώληση).

• Υπερεντατικοποίηση της εργασίας, ασφυκτικές-εκβιαστικές πιέσεις για επίτευξη στόχων παραγωγικότητας.

• Ποσοτική μέτρηση κάθε δραστηριότητας, χρονομέτρηση κάθε εργασίας ακόμα και της διάρκειας για κάλυψη φυσικών αναγκών.

• Μη παροχή ή ελλιπής παροχή διαλειμμάτων.

• Προσπάθειες φίμωσης και τελικά απόλυση όσων υψώνουν φωνή που εναντιώνεται στην καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων και κάθε συνδικαλιστικής δράσης.

• Κακές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας (ακάθαρτοι χώροι, χωρίς επαρκή φωτισμό ή εξαερισμό).

• Επιβαρυντικό αντικείμενο εργασίας (ύβρεις-εκνευρισμός-παράπονα πελατών κλπ.)

Ο τρόπος και ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων εργασιακών συνθηκών, συγκεκριμένα των νέων μορφών δουλείας που επιβάλλονται από αφεντικά και κράτος σε όλους τους χώρους δουλειάς. Έτσι κρίνεται όσο ποτέ απαραίτητο οι εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν τη λογική του ατομισμού ή της ηττοπάθειας. Κανένας δεν βγαίνει κερδισμένος από την αδράνεια και το φόβο.

Είναι πλέον προφανές ότι ο καλός εργαζόμενος είναι αυτός που θα υποταχθεί στις χειρότερες εργασιακές συνθήκες ώστε να παράγει το μέγιστο δυνατό κέρδος για το αφεντικό με την ελάχιστη δυνατή απολαβή για τον ίδιο. Και είναι θέμα χρόνου να διαπιστωθεί ότι κάθε εργαζόμενος για αυτούς είναι αναλώσιμος με αιχμή το σημείο αντοχής του. Θα πρέπει να απεγκλωβιστούμε από την τρομοκρατία των αφεντικών και, μέσα από συλλογικούς αγώνες και διαδικασίες να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπειά μας.

Να αφήσουμε πίσω λογικές ανάθεσης και να αναλάβουμε την υπεράσπιση των ζωών μας. Ο συνάδελφος Ν.Π. έθεσε εαυτόν σε αυτήν τη διαδικασία και με αυτήν την αφορμή μπορεί να διαφανεί για άλλη μια φορά ότι μόνο μέσα από την ενότητά μας, την αλληλεγγύη και τους συνεχείς αγώνες μπορούμε να αναστρέψουμε το καθεστώς δουλείας που μας επιβάλλουν.


• ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ, ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

• ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

• ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ Ν.Π. ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΗ, ΩΡΑ 10.30, ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ,
ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ & ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ Ν.Π. ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΘΗΣΗ